Router

En router er en netværksenhed, hvis primære opgave er at adskille netværk. Når det er sagt, så er routeren også et forbindelsesled mellem 2 eller flere forskellige netværk.

Ovenstående skal forstås på den måde at hvis man ikke havde noget til at adskille netværkene, ville enhver kommunikation mellem flere netværk være umuligt, da datapakker vi

eksempel på et avanceret netværk med mer end en router

eksempel på et avanceret netværk med mer end en router

alle fare forvildet rundt i et kæmpe netværk, hvilket ville føre til tab af data.

Router funktionen

I de fleste hjem består netværket af en router og nogle enheder, routeren er også forbindelsesled til ISP (internetudbyderen) ved hjælp af et indbygget modem.  Der hvor man sætter sit kabel i til telefonstik, eller antennekabel, eller hvordan man får sit internet ind i hustet, det er WAN siden (WAN = Wide Area Network) der hvor routerens indbyggede switch er kaldes LAN siden (LAN = Local Area Network)det er to netværk, som er adskilt af routeren. I denne type netværk vil routeren være ens standard gateway.
Netværk der er fysisk forbundet til den samme router behøver normalt ikke have sat ruteprotokoller op, da routeren kender begge netværk.
I avancerede netværk med to eller flere routere, er det nødvendigt at fortælle hver af dem hvilke netværk der skal kommunikeres med, for at den enkelte router ved hvor den skal sende de forskellige data pakker hen.

Routerens opbygning

Den type routere de fleste har i deres hjem er som regel bygget op på følgende måde.
En WAN port som er forbundet til et modem.
En switch med 4 porte
Et WIFI accesspoint

På billedet herhunder er det forsøgt visualiseret lidt bedre.

router